HALI LEKELERİ NASIL ÇIKARILIR?

HALI LEKELERİ NASIL ÇIKARILIR?

HALI LEKELERİ NASIL ÇIKARILIR?

Genel Temizleme ve Leke Çıkarma İlkeleri:
Temizleme sürecinin temel bileşenlerini 4 ana başlıkta toplayabiliriz:
1. Kimya
2. Zaman
3. Mekanik Etki
4. Sıcaklık
İyi bir temizlik ve başarılı bir leke çıkarma süreci için bu dört bileşenin her birisinin üzerine düşen görevin %25 olduğunu unutmamak gerekir.
Kimya: Su dahil olmak üzere temizlikte kullandığımız tüm temizleyiciler kimya kategorisinin içine dahildir. Yıkama sürecinin genel karakteri, uygulama yapılan halının tipi, lekenin ve lekeye sebep olan boyar maddenin kimyası gibi faktörler kimyasal seçimini etkiler. İyi bir halı temizliği ve başarılı leke çıkarma için kaliteli bir kimyasal olmazsa olmazdır, fakat tek başına yeterli değildir.
Zaman: Ön daldırma, suya bastırma gibi geleneksel yöntemlerin doğuş sebebi zaman faktörünün öneminin keşfidir. Temizlikte suya ve temizleyici kimyasala temas süresi, mekanik etki süresi, hatta kuruma süresi dahi temizliği etkileyen faktörlerdir. Tam anlamıyla başarılı bir temizlik ve leke çıkarma için yıkama işlemine yeterli süre ayrılmalıdır.
Mekanik Etki: Özellikle ağır kirli ve lekeli halıların temizlenmesinde mekanik etkinin önemi bir kat daha artmaktadır. Uygun fırça sertliği, fırça baskısı ve fırçalama süresi halı yıkama için mekanik etkinin bileşenleridir.
Sıcaklık: Halı yıkama sektöründe sıcaklık kullanımı çok nadir görülen bir uygulamadır. Uygulaması ustalık ve uzmanlık gerektirir. Ayrıca halı yıkamada su kullanım ihtiyacı oldukça yüksek olduğu için maliyeti yüksek bir uygulamadır. Genel olarak sıcaklık kullanılmadığı için yaşanılan performans kaybını halı yıkama işletmeleri diğer üç bileşeni çok verimli hale getirerek telafi edebilirler.
HALIDAN LEKE ÇIKARMA UYGULAMA İLKELERİ:
Halı yıkamacılar kendi tecrübeleri ve yıkama tekniklerine göre farklı leke çıkarma uygulamaları yapabilmektedirler. Kabul gören uygulamaların verimlilik açısından değerlendirmeleri aşağıda verilmiştir:
1. Yıkama öncesi kuru müdahale
Bu uygulamanın yapılabilmesi için firmanın yerde halı yıkama yapıyor olması ya da makine kullanıyorsa ön daldırma havuzu kullanmaması gerekmektedir. Halı ıslatılmadan önce normal yıkama prosesinde çıkmayacağı öngörülen lekelere leke sökücü sıkılarak yapılır. Leke sökücünün kuru müdahale yapmaya uygun olması ve halı cinsinin bu tip müdahaleye uygun olması gerekir. Halı içine su almadan leke sökücü direk leke ile temas ettiği için verimli bir uygulamadır.
2. Yıkama öncesi ıslak müdahale
Otomatik halı yıkama makinasında ön daldırma ya da havuz kullanan firmalar halıyı kuru halde görmediği için ancak bu uygulamayı yapabilirler. Islak halıda lekelerin çoğunluğu görünürlüğünü kaybeder, ayrıca leke sökücünün lekeye direk teması sudan dolayı zorlaşır. Bu sebeplerle birinci uygulamaya göre performansı daha düşüktür.
3. Yıkama suyunun içine leke sökücü ilavesi
Lekelere tek tek müdahale etmek istemeyen ve genel olarak yıkama prosesinde eksiklik olan (zaman ve mekanik etki) firmaların tercih ettiği yöntemdir. İş yoğunluğu dolayısı ile yüksek hızda halı yıkamak zorunda kalan, farklı sebeplerle sert fırça kullanmayan, fırça baskısı yetersiz kalan firmalar bu yöntemi seçerler. Bu yöntemin eksi tarafı leke sökücünün tüm halılara ve halının tüm yüzeyine dağılarak etki gücünden kayıp yaşamasıdır. Leke olmayan bölgelere dağılan leke sökücü miktarı leke olan yerlere yoğun verildiğinde (uygulama 1 ve 2 gibi) daha verimli bir sonuç çıkmaktadır. Bu yöntemin güçlü tarafı halıya direk müdahale edilemeyen Spektrum leke sökücü gibi güçlü ürünleri kullanabilme şansı olmasıdır.
4. Sıkmadan çıkan halıyı kontrol ve müdahale
Birçok işletmede görülen bir uygulamadır. Uygulanabilmesi için kadro ve zaman açısından yeterli olanağa sahip olmak gerekir. Beşinci uygulamaya göre biraz daha fazla zaman alabilir, ama her açıdan daha verimlidir. Halıda müdahale edilmesi gereken bir leke kaldıysa leke sökücü sıkıldığında halının az da olsa nemli olması ve sonrasında havalandırılarak kurutulacak olması avantajlı bir durumdur. Kuru halıya leke sökücü ile müdahale edip sonra hemen akabinde poşetle paketleme durumundan daha iyi bir natiftir. İkinci avantajı ise leke sökücü müdahalesi de yeterli gelmezse anlık olarak halı ikinci kez yıkanabilir ve ikinci yıkama halının müşteriye teslimatını geciktirmez. Halının askıda geçirdiği süre bir kayıp olarak yansımaz.
5. Askıdan alınan kuru halıya paketleme sırasında müdahale
Halı yıkama işletmesi hangi yöntemi kullanıyor olursa olsun son kalite kontrol en önemli safhalardan birisidir. Lekeler ile mücadele noktasında bu aşamaya fazla müdahale bırakmamak en iyi seçenektir. Kullanılan leke sökücü ne kadar profesyonel olursa olsun, her koşulda kuru halıya leke sökücü sıkmak ve ardından durulama yapmamak durumu çok fazla tercih edilmemelidir. Yine de bu uygulama halı yıkamacılar için oldukça verimli bir yöntem olarak görülebilir. Müşteriden memnuniyetsiz geri dönüş ve iade almamak için kontrol ve gerekliyse müdahale yapılması oldukça önemlidir. Bu uygulama sonrası nemli bezle ovalama ya da basınçlı hava tutarak leke sökücü kalıntılarını uzaklaştırma yapılmalıdır.
Önemli Not: Halı tipine göre hangi uygulamanın hangi leke sökücü ile uygulanabileceği konusunda detaylı bilgiyi firmamızdaki uzman personellerimizden alabilirsiniz.
HALI LEKELERİNİN ÇEŞİTLERİNE GÖRE LEKE SÖKÜCÜ SEÇİMİ:
Kahve lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki kahve lekesine önce A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa kalan lekeye oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Salça lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki salça lekesine önce A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa kalan lekeye oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Sos lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki sos lekesine önce A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa kalan lekeye oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Ketçap lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki ketçap lekesine önce A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa kalan lekeye oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Su bazlı – lateks boya lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki boya lekesine önce A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa kalan lekeye etamax leke sökücü ile müdahale edilir.
Kusmuk lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki kusmuk lekesine önce A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa kalan lekeye oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
İlaç lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki ilaç lekesine önce A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa kalan lekeye oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Yanmış yağ lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki yanmış yağ lekesine önce A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa kalan lekeye oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Dökülmüş yoğun çiğ yağ lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Dökülen yağ miktarı çok fazlaysa halı arınmayabilir ve leke kalabilir. Bu durumda halı birkaç gün askıda bırakılarak yağ kurutulmalıdır. İkinci müdahalede tekrardan A Type Plus leke sökücü ile leke tamamen ortadan kaldırılabilir.
Sarı lekeler halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki sarı lekelere önce A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Meyve lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki meyve lekesine önce oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir.
Kola lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki kola lekesine önce oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Etamax leke sökücü ile müdahale edilir.
Dondurma lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki dondurma lekesine önce oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir.
Alkollü içecek lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki alkollü içecek lekesine önce oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Etamax leke sökücü ile müdahale edilir.
Gıda boyası lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki gıda boyası lekesine önce oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Etamax leke sökücü ile müdahale edilir.
Kan lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki kan lekesine önce oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Etamax leke sökücü ile müdahale edilir.
Hardal lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki hardal lekesine önce oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir.
Şarap lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki şarap lekesine önce oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Etamax leke sökücü ile müdahale edilir.
Meyve suyu lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki meyve lekesine önce oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Etamax leke sökücü ile müdahale edilir.
Çay lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki çay lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir.
Süt lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki süt lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Çamur lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki çamur lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Çikolata lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki çikolata lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir.
Tırnak cilası (oje) lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki oje lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir.
Tükenmez kalem lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki tükenmez kalem lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir.
Mürekkep lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki mürekkep lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa A Type Plus leke sökücü ile müdahale edilir.
Küf lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki küf lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
İdrar lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki idrar lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir. Eğer leke yoğunsa ve ağır bir koku varsa uygulama farklılık gösterir. 1 litre su içinde 200 gram Etamax leke sökücü karıştırarak lekeye döküp ortalama 2 saat bekletilir. İyi bir durulama yaptıktan sonra yine 1 litre su içinde 200 gram Oksijenli leke sökücü karışımı yapılıp dökülerek 2 saat de o bekletilir. Sonunda tekrar durulanarak normal proseste halı yıkama yapılır. Bu uygulama kesin çözüm olacaktır ve başka bir yöntemle temizlenmesi mümkün değildir.
Pas lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki pas lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Yoğurt lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki yoğurt lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Ruj lekesi halıdan nasıl çıkarılır: Halıdaki ruj lekesine önce Etamax leke sökücü ile müdahale edilir. Lekenin izi kalırsa Oksijenli leke sökücü ile müdahale edilir.
Bu makale profesyonel halı yıkama ve temizleme hizmeti veren firmalar için SABUNCUOĞLU KİMYA A.Ş. tarafından bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Anlatılan uygulamalar bireysel kullanıcılar ve ev hanımları için uygun değildir. Halıda leke oluşması durumunda her evde bulunan bulaşık deterjanı, krem temizleyici gibi ürünler ile lekeye müdahale etmek halınızın renk ve dokusunun bozulmasına sebep olur. Ev hanımı ya da bireysel kullanıcının yapması gereken tek uygulama leke oluşan bölgeye yeterli miktarda su dökmek ve hemen ERA 111 kullanıcısı profesyonel bir halı yıkama firması aramaktadır. ERA 111 kullanan firmalara www.haliyikamaturkiye.com web sitesinden ulaşabilirsiniz.